25 December 2014

#PRAY 4 MANGSA BANJIR

Aku amat tersentuh dengan fenomena pada akhir tahun 2014 iaitu banjir besar yang luarbiasa melanda sebahagian negeri di tanah air aku Malaysia. Apa yang aku mampu lakukan ialah dengan mengajak seluruh rakyat malaysia melalui medium FB dan blogspot ini untuk sama-sama berdoa semoga Allah mempermudahkan segala urusan mereka yang dilanda ujian ini. Pada aku, marilah kita sama-sama menganggap Allah mendetikkan hati kita untuk kita mengingatinya walaupun sedikit. Sesungguhnya Allah mengingati hambaNya dan Allah juga meindui hambaNya.


02 September 2014

ASAS FOTOGRAFI : BEGINNER'S GUIDE TO PHOTOGRAPHY

Entry Keempat :

Oleh kerana banyak nota fotografi yang aku cari selama ini tiada dalam 1 rujukan lengkap, jadi aku mengambil inisiatif sendiri dalam menghasilkan Nota Asas Fotografi ni untuk photog-photog di luar sana yang masih baharu dan mencari-cari nota untuk menambahkan ilmu dalam dunia fotografi.

Berikut disediakan link untuk di download secara percuma khas untuk anda diluar sana.

Klik Link ini (Scribd)

So, kredit juga diberikan kepada laman2 web yang telah menyediakan bahan-bahan untuk aku 'compile' menjadi 1 nota ringkas.

Selamat men'download' dan selamat beramal.

Chill...!!


31 August 2014

EDITING

Entry Ketiga :

Setiap Jurufoto, sudah semestinya mempunyai minat dalam ilmu 'editing'. Terpulang kepada kecenderungan individu dalam memilih gaya atau teknik editing yang mereka suka.

Macam aku, aku lebih suka kepada gaya editing manipulasi dan juga gaya editing Dave Hill. Salah satu contoh karya editing Dave Hill.


Walaubagaimanapun, gaya editing sebegini memerlukan ilmu dan imaginasi yg amat tinggi.

Setelah banyak mencari ilmu, akhirnya aku temui juga sifu or masta yang mempunyai minat gaya editing Dave Hill ni, beliau dari akademi fotografi (saudara azizan abul aziz).

Setelah memasuki kelas beliau, teknk dave hill ini lebih memerlukan komposisi yang betul, dan juga sumber cahaya yang betul dalam mendapatkan efek yang diperlukan oleh seseorang editor gambar.

SO didalam blog aku ini nanti, banyak karya2 editing aku ala-ala dave hill akan aku cuba ketengahkan untuk dikongsikan bersama.

Chill..!!!

29 August 2014

KERJAYA

Entry kedua :

Selain dari mempelajari ilmu fotografi, aku juga telah diambil bekerja di sektor awam (Badan Berkanun) sebagai seorang jurufoto jabatan (mungkin kerana pengalaman aku) dan juga pereka grafik.

Tugasan aku lebih kepada membuat iklan-iklan untuk mempromosikan produk-produk jabatan antaranya iklan akhbar, iklan web, dan juga iklan di tempat kerja sendiri.

Tugas sebagai jurufoto jabatan pula, lebih kepada merakamkan majlis-majlis rasmi, dan juga lawatan-lawatan dari luar dan juga dari dalam.

Sebagai pekerja di sektor awam dan diberi amanah dalam menjalankan tanggungjawab sebagai pereka grafik dan jurufoto, memang sesuatu yang amat aku minati. Manakan tidaknya, gambar dan grafik serta editing tidak dapat dipisahkan. Dari gambar, maka akan lahirlah idea dalam mereka grafik untuk sesuatu gambar yang diambil.

Seperti biasa, orang disekeliling akan sentiasa berkata-kata, "alah keje grafik designer kat gomen, hasilnya sooo gomen....." faham kan maksud tu?? Pada aku, 'sooo gomen' tu menjurus kepada pemilihan boss-boss zaman dahulu yang lebih memberi idea 'mungkin terbaik' kepada pereka mereka untuk menjadikan karya mereka 'soooo gomen'.. bukanlah lahir dari pereka itu sendiri.

Aku pernah terbaca luahan dari seorang pereka grafik swasta, keluhan dia memang menceritakan perihal masalah-masalah yang dihadapi oleh pereka grafik yang bekerja di sektor gomen atau yang mengambil tender dari gomen. Apa yang diluahkan memang aku pernah mengalaminya.

Tapi, itu bukanlah bermaksud aku nak kutuk gomen or what so ever, aku bangga kerja dengan gomen, pada aku, 'saya yang menurut perintah' itu memang tepat kepada setiap pekerja di sektor gomen, mana tidaknya, pekerja bawah mestilah menurut arahan pihak atasan. Tetapi, pada aku, selagi karya yang aku hasilkan releven dengan situasi atau peredaran masa terkini, dan dengan alasan-alasan setiap apa yang aku hasilkan, aku tidak akan teragak2 untuk mempertahankan karya aku sehinggalah persetujuan diantara majikan dan pekerja tercapai.

So, alhamdulillah, di tempat aku bekerja sekarang, istilah 'sooo gomen' tu tidak kedengaran dan sekiranya ada pun, akan aku cuba untuk menghilangkannya, kerana pada aku, ianya satu cabaran yang membina dan aku kena senantiasa memandang ke hadapan, mencari idea-idea baru dan senantiasa 'update' rekaan grafik terkini sesuai dengan peredaran masa.

Chill....!!!






28 August 2014

SELAMAT DATANG KE BLOG : SHUTTERZGRAFFIX.BLOGSPOT.COM

Selamat datang ke Blog : ShutterzGraffix. 


Entry pertama :

Kali ini lebih kepada pengenalan "Who Is ShutterzGraffix"?

Menceburi bidang fotografi sudah lebih 5 tahun, bermula dengan kamera yang meggunakan filem, kamera pakai buang, kamera kompak, SLR dan terakhir menggunakan kamera DSLR.

Minat mendalam terhadap dunia fotografi bermula dari dorongan oleh ayah En. Johari Abdul Manaf (Jurukamera/Juruvideo) RTM yang banyak memberi input dan maklumat untuk mendalami ilmu fotografi ini. Antaranya, pengenalan subjek, jenis-jenis filem dan sifat filem itu sendiri, komposisi gambar, jenis-jenis 'shot', pencahayaan dan banyak lagi.

Pelbagai jenis ilmu fotografi telah dipelajari antaranya, fotografi perkahwinan, fotografi potret, fotografi majlis, fotografi jalanan dan terbaharu fotografi manipulasi.

Saya juga telah mempelajari sedikit sebanyak ilmu fotografi didalam laman web antaranya, Norizam Sabran, Ikram Ismail, Ir Fakhrurazi, dan juga mengikuti kelas-kelas asas fotografi dan banyak bengkel yang dianjurkan oleh individu-individu hebat dalam dunia fotografi tanah air.

Oleh kerana minat yang mendalam, saya juga telah menyediakan nota ringkas berkenaan asas fotografi kepada 'fotog-fotog' diluar sana untuk menjadikannya sebagai rujukan. "Sharing is Caring". Mungkin nota saya tidak memenuhi citarasa atau ilmu yang dikehendaki tapi, ianya sedikit sebanyak mungkin membantu dalam mendapatkan 'shot-shot' yang menarik.

Selamat men'download' di entry yang berikutnya..

Chill..!!!